Frissítve: 2018 Jan 22. 17:05
A+ A A-

Tananyagfejlesztés a jövő felsőoktatásáért

Lezárult az Alkalmazható természettudományok oktatása a Tudásalapú Társadalomban c. projekt az Eszterházy Károly Főiskola Természettudományi Karán. Az új tanulási környezet létrehozásától a hallgatók aktivitásának növekedését is remélik.

Lezárult az Alkalmazható természettudományok oktatása a Tudásalapú Társadalomban c. projekt az Eszterházy Károly Főiskola Természettudományi Karán. Az új tanulási környezet létrehozásától a hallgatók aktivitásának növekedését is remélik.

USZT_logo_cmyk_fekvo

Befejeződött az Eszterházy Károly Főiskola 23 hónapja tartó projektje, amely keretein belül 25 magyar és 27 angol nyelvű elektronikus tananyag készült el egy 127 millió forintos pályázati támogatásnak köszönhetően. Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, oktatási és tanulmányi ügyekért felelős rektorhelyettes január 30-án, az EKF „C” épületében rendezett projektzárón egyebek közt az egész életre kiterjedő tanulásról beszélt, amely például az új tananyagoknak köszönhetően „felfedező élménnyé” válhatnak a főiskola hallgatói és mások számára is. A Programtervező informatikus BSc, Geográfus MSc és Gyógynövénytermesztő felsőfokú szakképzés tananyagai bárki számára elérhetőek lesznek a tankonyvtar.hu oldalon, illetve a Természettudományi Kar honlapján. Az Eszterházy Károly Főiskolán az új tanulási környezet létrehozásától a hallgatók aktivitásának növekedését is remélik.

pajtok

A magyarországi viszonylatban is kiemelkedőnek számító egri geográfus-képzéshez eddig még némileg hiányzott a „bejáratott szakirodalom”, a projekt azonban lehetővé tette a külföldi szakirodalmak adaptációját, ezáltal a szakterület továbbfejlesztését. „Egyetlen fejezet megírásához órákig tartó könyvtári kutatásra volt szükség” – fogalmazott Dr. Patkós Csaba, a Földrajz Tanszék munkatársa. A geográfus szak oktatóinak hónapokig tartó munkáját egy elefántbébi születéséhez hasonlította. Prezentációjában egy-egy jegyzet írójának kitalálására ösztönözte a megjelenteket és a nyári angol nyelvi szakképzésre is emlékezett, amelynek köszönhetően könnyebben használhatták fel a tananyagok bővítésére a külföldi szakirodalmakat.

 kozonseg

Ezeket az anyagokat több külföldi felsőoktatási intézményben, Kolozsváron, Révkomáromban, Prágában, Jyväskylä és Tromsø egyetemein is bemutatták. Radványi Tibor, a Matematikai és Informatikai Intézet oktatója „a kevésbé olvasmányos programozási nyelv” segítségével a Programtervező informatikus szak elkészült anyagait prezentálta röviden. Pénzesné dr. Kónya Erika, a Természettudományi Kar dékánja pedig a Gyógynövénytermesztő felsőfokú szakképzést mutatta be. Az egri főiskolán „unikumnak” számító agrárképzés 64 évnyi komoly munka, nyári gyakorlatok, „levendula szüretek” után tovább gyarapodhatott.

 penzesne

A nagyszabású projekt által az Eszterházy Károly Főiskola tovább építette kapcsolatát a Műszaki Tankönyvkiadóval és az MTA Földrajztudományi Kutatóintézetével, valamint a Magyar Tartalomipari Szövetséggel is. Az elkészült tananyagok már a téli vizsgaidőszakban is segítették a hallgatók felkészülését. Dr. Patkós Csaba elmondása szerint a hallgatók visszajelzései lesznek majd az igazi „mérföldkövek”.

fogadas

Az Alkalmazható természettudományok oktatása a Tudásalapú Társadalomban (TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0038) c. program az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg a 2012. március 1. és a 2014. január 1. közötti időszakban. Az Eszterházy Károly Főiskola által elnyert támogatás pontos összege: 126 893 875 Ft.

Infoblokk3_ESZA_egyes_1{jcomments off}

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.