Frissítve: 2018 Jan 24. 07:12
A+ A A-

Nívós koreográfiák, évforduló és külföldi fellépők az Egri Stúdiószínházi Táncfesztiválon

Ezúttal is a hazai kortárs táncművészet legjavából merít, ám idén több külföldi produkcióval gazdagodik az Egri Stúdiószínházi Táncfesztivál - jelentette be az eseményt és a házigazda Gárdonyi Géza Színház új évadának első bemutatóját beharangozó szerdai sajtótájékoztatón a teátrum tánctagozata, a GGTánc Eger vezetője.

Topolánszky Tamás kiemelte: az október 18. és 22. között, immár hatodik alkalommal sorra kerülő seregszemle a hagyományokhoz hűen a honi kortárs táncművészet legnívósabb koreográfiáiból összeállított programmal várja a műfaj szerelmeseit.

Újdonság viszont, hogy először szerepel majd több külföldi előadó a rendezvényen, mely egyúttal Eger és a finnországi Pori 44 esztendős testvérvárosi együttműködésének ünnepe lesz - tette hozzá.

A részletekről szólva a főszervező elmondta: a kilenc produkciót felvonultató fesztivál nyitónapján a testvérvárosi évforduló jegyében a Pori Dance Company Duett című, majd a GGTánc Eger Carnations and Roses című előadást láthatja a közönség. Másnap A csoda című élőzenés koreográfiával jelentkezik a Napfényes Színtársulat, majd Grecsó Zoltán Orfeusz és Eurüdikéjét tűzik műsorra.

A továbbiakban Pukedli címmel bemutatják a Vörösmarty Színház Tánctagozatának táncjátékát és a Feledi Projekt is fellép Szálkák című - Pilinszky János verseire asszociáló - koreográfiájával, A berlini kortárs táncélet jeles képviselője, a brazil származású Clébio Oliveira október 21-én Abyssal zone című szólótáncával, míg a Miskolci Balett Harlekinada című előadásával lép közönség elé. A zárónapon pedig a Bozsik Yvette Társulat Kabaréját tekinthetik meg az érdeklődők, kivételesen a nagyszínpadon - közölte Topolánszky Tamás.

A teátrum új évadának első bemutatójáról szólva Blaskó Balázs direktor arról beszélt: Örkény István Tóték című tragikomédiájának október 13-i premierjével és színpadra állításával a mű nagysikerű és legendás szereposztású filmváltozatának 50. évfordulója előtt tisztelegnek.

Terveik szerint a darabbal januárban a Nemzeti Színházban vendégszerepel az egri Gárdonyi Géza Színház társulata, jövő nyáron pedig Szarvaskőn, szabadtéren is előadják majd - tájékoztatott megjegyezve, hogy a bemutató napján a filmváltozat készítését felidéző tárlat is nyílik a teátrum emeleti galériájában.

Martonné Adler Ildikó alpolgármester az eseményen közölte: Eger büszke sokszínű kultúrájára és színvonalas kulturális intézményeire, produkcióira, melyeknek a készülő Európa Kulturális Fővárosa-pályázatban is kiemelt szerepet szánnak. Hangsúlyozta: a színház és az immár hagyományosnak mondható táncfesztivál a megyeszékhely országos, sőt európai dimenzióba helyezhető értéke, melynek megőrzése, gyarapítása iránt az önkormányzat is elkötelezett. Jelezte: ezek az értékek tették lehetővé azt is, hogy ma Eger legyen az egyetlen vidéki város Magyarországon, melyet kulturális együttműködési megállapodás fűz Budapesthez.
MTI
 

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.