Frissítve: 2018 Feb 19. 09:15
A+ A A-

Bemutatták a város EKF pályázatát és egri díjazottak a Magyar Kultúra Napján

A fény és a vizualitás köré szerveződő, a fiatalok megszólítását és a kultúra, a művészet, valamint a tudomány határterületeinek feltérképezését is küldetésének tekintő programkínálattal pályázik a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címre Eger - jelentette be a város polgármestere a magyar kultúra napján hétfőn sajtóeseményen.

Habis László a 80 oldalas pályázat bemutatásakor úgy fogalmazott: a város közösségfejlesztési és kulturális stratégiáján nyugvó koncepció minden eleme arról szól, hogy Egernek van mondandója Európa számára és nyitott annak kulturális sokszínűségére.

Egy csaknem 60 ezres városnak kihívás európai értelemben is közismertté válni - mondta, emlékeztetve, hogy a hevesi megyeszékhely múltja igazolja: az itt élők soha nem hátráltak meg az embert próbáló feladatoktól. A siker feltételei pedig adottak, hiszen Magyarország legnépszerűbb vidéki turisztikai célpontjaként Eger egyik legfőbb vonzereje ma is a város hagyománya és kultúrája. Az itt zajló és induló fejlesztések, valamint a pályázat előkészítése során számos szervezettel, intézménnyel és a környékbeli településekkel kötött együttműködési megállapodások pedig katalizátorai lehetnek az EKF tervezett programjainak - tette hozzá.
Közölte: pályázatuk egyik legfontosabb küldetése a fiatalok bevonása, értő, befogadásra érett, tanulásra nyitott közönséget formálni széleskörű összefogással, oktatási programok indításával, továbbá a művészet újszerű láttatására alkalmas infrastruktúra megteremtésével.

Koltai Lajos operatőr, a nemzet művésze, a pályázat művészeti vezetője az eseményen arról beszélt: a fény a legnagyobb emberi élmények egyike, olyan varázslat, mely semmi máshoz nem fogható. Eger egyszerre történelmi hangulatú és modern városként különleges atmoszférát teremt a fény és a fényhez való viszony izgalmas és egyedi láttatásához, bemutatásához.
Kifejtette: a koncepcióban két művészeti ág, a képző- és a filmművészet kap kiemelt szerepet, mivel Eger két világhírű "fényművésze", Kepes György és Illés György munkássága meghatározó kiindulópontja lehet a 2023-ra tervezett legfőbb helyi kulturális eseményeknek. Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott elmondta: Eger azok közé az "ékszerdobozok" közé tartozik Európában, melyet érdemes megmutatni. Az EKF-pályázatról kiemelte: e nemes versengésben csaknem másfél évtized után ismét részt venni megtiszteltetés és újabb fejlődési, valamint arculatépítési lehetőség a város számára. Megjegyezte, hogy Eger értékeit megőrző, kulturálisan befogadó, modern város, mely alkalmas a cím elnyerésére és az addig megvalósuló nagyszabású fejlesztéseknek köszönhetően öt év múlva új fénykorát éli majd. Az eseményen közzétett, a pályázat tartalmát összefoglaló kiadványból kiderül: a programstruktúra négy csúcseseménye a 2023-as magyar kultúra napjára időzített nyitó- és a december 13-i fényünnepre tervezett zárórendezvény, egy tíznapos tavaszi nemzetközi filmfesztivál és egy egyhetes őszi tudományos seregszemle. Ezen kívül a pályázat többi helyi, régiós és nemzetközi projektje további 4 csomagban, 4 tematika köré - tudomány, művészet, technika, vallás - szerveződik. A pályázat kiemelt látványeleme a "fény városa" koncepció, mely fényinstallációkkal térbeli múltidézésre invitálja majd a látogatókat, míg a tervezet főbb fejlesztési elképzelései között egy multifunkcionális kulturális központ, egy kreatív ipari inkubátorház és a jelenleg nem üzemelő Uránia Mozi hazánkban egyedülálló multimédiás élményközponttá és filmmúzeummá alakítása is helyet kapott.

****************

Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése által a kulturális és művészeti élet területén dolgozó szakemberek számára alapított helyi kitüntetések

 

A művészeti élet területén végzett több évtizedes kiemelkedő munkássága elismeréseként Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése „Gárdonyi Géza díjat” adományozott Somfai Tiborné, Elvira néninek

Somfai Tiborné, Elvira néni a Forrás Szabadidő Központban nemzedékeket tanított szövésre, fonásra, különböző kézműves mesterségekre. Tagja, majd elnöke lett a Heves Megyei Honismereti Egyesületnek, az országos elnökségnek. Többször nyert Berze Nagy János pályázaton honismereti szakköreivel, egyéni munkáival, valamint a népi játékok felgyűjtésével országos helyezést ért el. Számos alkalommal jelentek meg gyűjtései megyei, illetve országos szakmai lapokban. Munkája elismeréseképp 2002-ben Zenei Nívódíjban részesítette városunk.

 

Magas színvonalú művészi munkássága elismeréseként Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése „Gárdonyi Géza-díjat” adományozott Molnár István Géza fotóművésznek

Molnár István Géza MAFOSZ aranydiplomás fotóművész évtizedek óta él Egerben, elkötelezett krónikása a városnak és környezetének. A Heves Megyei Fotóklubnak alapító tagja, a Horváth Zsigmond Lajos Fotószakkörnek 1982 óta vezetője. Az 1980-as évek elejétől az Egri Városszépítő Egyesület tagjaként sokakkal együtt aktívan közreműködött a város történelmi- kulturális emlékeinek felkutatásában, fotóival azok megörökítésében. Sok felvételt készített Eger város épületeiről, fejlődéséről. Tevékenységét 1999-ben Fotóművészeti Nívódíjjal, 2011-ben Pro Agria Cultura Agriae kitüntetéssel jutalmazták.

 

A kultúra területén nyújtott kiemelkedő tevékenységéért Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése „Pro Agria” szakmai díjat adományozott Dr. Nagy Sándor irodalomtörténész, az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola Irodalomtudományi Tanszék nyugalmazott tanszékvezetője részére

Dr. Nagy Sándor Egerben 45 éven át a tanárképzésben tevékenykedett. 1960-tól már a főiskolán oktatott. 1965-ben az egyetemi doktori címének megszerzésének évében adjunktusi, majd 1974-ben docensi kinevezéssel ismerték el tudományos és kutató munkáját. 1972-ben kinevezték tanszékvezetőnek. Tudományos tevékenységének középpontjában az egri kötődésű írók – Bródy Sándor, Gárdonyi Géza, Remenyik Zsigmond – életútjának, írói munkásságának kutatása állt. Munkásságának jelentőségét könyvei, továbbá külföldön és Magyarországon jelentős számban megjelent publikációi mutatják. Eger város megbecsült polgára, jelzi ezt a régi múltú Fertálymesteri testületbe történt megválasztása, valamint korábbi elismerései a volt munkahelye, Eger és Heves megye vezetése részéről is.

 

A kultúra területén nyújtott kiemelkedő tevékenységéért Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése „Pro Agria” szakmai díjat adományozott Kutas László szobrász, éremművész részére

Kutas László szobrászművész realista hagyományokra épülő, egyéni stílusát tükröző kő és bronz köztéri szobrokon kívül narratív kisplasztikákat, érméket készít. Számos köztéri alkotása található meg országszerte. Egerben nevéhez fűződik a II. Rákóczi Ferencet ábrázoló mellszobor a Rákóczi úton, a Gárdonyi Gézát ábrázoló szobor a Gárdonyi téren, valamint a tavaly felavatott Lenkey Jánost ábrázoló mellszobor is, melyekkel méltó emléket állított a város életéhez köthető történelmi személyiségeknek. Munkásságának elismeréséért a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át 2009-ben.

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése kiemelkedő teljesítményéért „Kiváló Munkáért” kitüntetést adományozott Jakab Ernőné Jeles Teréz festőművész részére

Jakab Ernőné Jeles Teréz a festészetet nem tanulta, színkezelési technikáját autodidakta módon fejlesztette. Súlyos betegségéből eredő hosszú kórházi kezelése alatt kezdett alkotni 15 évvel ezelőtt. Ez idő során közel 1200 képet festett melynek témái a természet. Eger hírnevét vitte munkáival országos és világversenyekre, alkotásaival sok embernek szerzett örömet, több nagyszabású jótékonysági kezdeményezést támogatott. Számtalan festményét ajándékozta a Markhot Ferenc Kórház részére, és ajánlotta fel kreatív célokra.

 

-------

 

Elismerő oklevelek

 

Országgyűlési képviselői elismerésben részesül Gonda László zongorista, előadóművész

Gonda László a muzsikálásra tette fel az életét, de nemcsak a hangszer mögött érzi otthon magát. Felelősséget érez az iránt, hogy segítse az ifjú tehetségeket, és egyik fő motivációja, hogy eljuttassa mindenkihez az igényes muzsikát. Szinte nincs olyan műfaj, melyben ne mozogna otthonosan. Elvitathatatlan érdemei vannak Egerben, a zenés show-műsorok megálmodásában, szervezésében, sikerességében.

 

Országgyűlési képviselői elismerésben részesül Báder Ernő hegedűművész

Báder Ernő Egerben, a megyében és az ország más részein is kiváló hegedűsként ismert. Családjában az ötödik zenészgenerációt képviseli. Játszik klasszikus zenét, szalonzenét, népzenét, cigányzenét. Kápolna településen kulturális referensként, tanítóként is igyekszik nevelni a jövő generációit, elsősorban a zenére, a zene szeretetére, a hangszerek ismeretére. Példát mutat a roma fiatalok közösségére saját szellemi értékeivel, zenei tehetségével és kitartásával.

 

Országgyűlési képviselői elismerésben részesül Ludányi Andrea színházi ügyelő

Ludányi Andrea 1988. január 1-től tagja az egri Gárdonyi Géza Színháznak. Országunk legnevesebb rendezőit segíti nagy szakmai alázattal. Hozzáértő, pontos, precíz munka jellemzi. Kitűnő munkaerő, aki pontosságával, rátermettségével, megbízhatóságával nemcsak a rendezők, a művészek, hanem a műszak és a többi színházi dolgozó bizalmát is élvezi. Minden műfaj – dráma, operett, vígjáték – kiváló ügyelője, az ő munkája rendkívüli módon hozzájárult a színház eddigi sikereihez.

MTI/önkoris közlemény
Fotó: EKF 2023 Eger

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.