Frissítve: 2018 Jan 23. 07:39
A+ A A-

Heti programajánló I. rész (2010. július 26-30.)

Heti programajánló I. rész (2010. július 26-30.)

 

Ezen a héten a kedd a nyitónap. Mondhatni csodakedd, hiszen ettől a naptól kezdve rajtol a XII. Motoros találkozó Sirokban, a Nemzetközi Slow Film Fesztivál Egerben a mozikban, valamint sporttoborzó napokkal is találkozhatunk az Agria Parkban. Persze nem maradhatnak ki a boros események és a gyermekprogramok sem.

A Duna hullámain - Rajkó ZenekarA fesztivál előtt/mellett megemlítem a moziműsort is, hiszen ezen a héten látható az Eredet (Inception) című film, mely nagy sikernek örvendett szerte az Univerzumban. A film, melyet a Human Insect a Filmbuzin 10-ből 10 pontosra értékelt csütörtökig látható az Agria Moziban minden nap 17 és 20 órától. A fenti linket az olvassa el, aki már látta a filmet, mert a hozzászólások között lehetnek olyan írások, melyet elveheti a film élvezetét (spoiler).

Akkor nézzük az eseménynaptárat és a hétfőt. Egészen szerdáig folytatódik még a XVII. Egri Fotóművészeti Alkotótábor, ahol kiállításokkal, műhelymunkákkal, előadásokkal, pincefotózással és borozással ütik el az időt a résztvevők. Csatlakozni sosem késő, fotózni pedig nagyszerű dolog.

Van egy másik tábor is, melyet a Vitkovics-házban tartanak. A Kepes Fényművészeti Tábor is hasonló programokkal operál, de mégis más. A programok között régi negatívok előhívása, grafikai tervezői feladatok megoldása, zeotróp készítése szerepel többek között.

Ezen a héten a Hangácsi Csaba Pincészetének szőlőből készült nedűit lehet megkóstolni a vár alatt, a Top borászok az Egri Vár tövében elnevezésű akció keretében. Előtte vagy utána pedig el lehet menni az orgonakoncertre a Bazilikában.

Na és akkor a csodakedd. A Siroki motoros találkozó egyik legnépszerűbb kétkerekű összeröffenés hazánkban. Ez ebben az évben sem változik. A keddtől szombatig tartó találkozón számtalan koncert ( például: Team, roncs Rt., Beatrice, Mobil Mánia, AB/CD) lesz, emellett megtartják a IX. Iszapgyorsuló versenyt és a XII pénzdíjas motoros hegymászóversenyt. Én idén nem megyek, szegény veterán Vespám már nem bírja az emelkedőket és a hosszú utakat, így a versenyre sem nevezek be :) Viszont lejtőn gyors a kis darázs, azt meg kell hagyni. A koncertek és a szervezők elérhetősége megtalálható itt.

Hogy egy kis egoval folytassam az ajánlót azt is elárulom, hogy moziba sem nagyon járok, de ehhez a motornak semmi köze sincsen. Viszont a Slow Film Fesztiválra mindenképpen ellátogatok, mert a kuriózumnak számító, valamint a jó művészfilmeket csípem. Meg is kapja az ember gyermeke az éves adagját ebben a pár napban. A megnyitóra este 20 órakor kerül sor az Uráni Mozi nagytermében. A  meghívott vendégek között szerepel Usztics Mátyás, Pelsőczy László, Herman Gréta, Mettler Emese, valamint bemutatkozik a Nemzeti Kamara Színház, majd filmvetítés lesz (Csángó Zsoltár, doksifilm). A versenyfilmek vetítésére minden nap 14 órától kerül sor mind az Uránia Mozi kamaratermében, mind az Agria Mozi 3-as termében. Tessenek csekkolni a programfüzet magyar és angol változatát is. Bár a kettő ugyanaz, csak más nyelven :) Ja és nagyon fontos, hogy az 500 Ft-ért megváltott jegyek mind a kettő helyszínen felhasználhatóak, vagyis ezer film is megnézhető egy nap eme potom összegért. Hatalmas nagy pacsi a szervezőknek és Kiss Lajos igazgató úrnak.

Még mindig kedd. Az Agria Parkban a testmozgásé és az egészséges életmódé a főszerep ezekben a hetekben. A Sporttoborzó Napok keretében mindenféle sporttal megismerkedhetnek a gyermekek, így a ping-ponggal, röp- és kosárlabdával, tenisszel, focival, vagy akár a tollaslabdával. Ezen túl lesznek ingyenes mérések és tanácsadások, regionális ökölvívó verseny, de az izmosabbak szkanderben is összemérhetik erejüket.

Keddből sosem elég, pláne ha ilyen gazdag a kínálata. A pár héttel ezelőtt elkezdett Falusi piknik programsorozat ezen a héten sem maradhat el, ajánlom mindenkinek. Ezen és a nyúlon túl a sétát kedvelők a Hatvani temetőbe látogathatnak el immáron második alkalommal, hiszen ott annyi érdekes mesélni való van. A mesélő most is az óriási lexikális tudással rendelkező Dr. Szecskó Károly. Az Egri séták egrieknek ezen eseménye szintén 17 óra 30 perckor kezdődik, gyülekező a temető bejáratánál.

A szerdán gyorsan túl leszünk. Már megszokhattuk, hogy szerdától vasárnapig éjszakai fürdőzésen és gyermekprogramokon lehet részt SzeLaVívenni az Egri strandon, míg az Egal Cult Clubban Földalatti izgalom lészen Másmisivel és a Kubaival. Gyerekeknek Az állatok nyelvén tudó juhász meséjét tudom ajánlani, melynek előadója a Babszem Jankó Gyermekszínház. A belépés 400 ft-ért megváltható, helyszín az Érsek udvar (Széchenyi utca 5.) kezdés 18 órakor.

A csütörtökön is gyors lesz, legalább is az ajánló szempöttyéből. A két mondattal előbb említett helyen, időben és térben A nagy ho-ho-ho-horgász meséje látható hallható. A feltételek ugyanazok :) Emellett Noszvajon kézművesfoglalkozáson készíthetnek a kicsi emberek mindenféle tárgyat, amit a szervezők kitalálnak. Noszvajon csütörtökönként borvacsora-esteket is tartanak a Gazdaházban, ezt is tudom ajánlani. Még ebbe a bekezdésbe belefér a fáklyás kazamatavezetés is, mely csütörtöktől szombatig tart. Az erődrendszert, a tüzes kereket és egyéb jóságokat bemutató sétálás 20 és 21 órakor kezdődik a vármúzeumban.

A pénteki nap már sűrűbb, mint hígabb. Ugye javában zajlanak a motoros találkozó, a film fesztivál és a toborzás programjai, emellett a zene és a színház színesíti eme napot. Először érdemes lesz megtömni a bendőt Noszvajon, ahol hagyomásnyos paraszti konyha ízei kóstolhatóak mög a Süssünk, süssünk valamit program során. Ám ezt meg lehet tenni Galyatetőn is a Szlovák gasztronómiai napokon. Mai helyszín a Fogadó a Táncoló Kecskéhez.

Ha már tele a pocak és a gyerekek is megnézték a Mesék az ezeregyéjszakából című előadást (a helyszínt, az árat és az időpontot már tudjuk), akkor irány egy koncert, vagy a Kis-Dobó tér. Először a zene. Három k*urva jó koncertet is kapunk pénteken. A Gárdonyi Géza Színházban Tamás Gábor lép fel 18 órától, ahova a belépő 3500 magyar tallér. Az énekes a honlapján az írja: "Az utóbbi évek sikeres koncertturnéi hatására úgy érzem magam, mint egy misszionárius, akinek a feladata az, hogy boldog és kellemes perceket szerezzen az embereknek New York-tól Stockholmig, vagy Törökországtól Erdélyig hirdesse a muzsikát." Erre csak annyit lehet mondani, hogy ajánlom mindenkinek.

Aztán az Egal Cult Clubban egy nagyon régen várt este jött el. Már többször is módosult a koncertek időpontja, de most már nem menekülnek meg a zenekarok a fellépéstől. Anger, Genetika és Holyman's Glory koncert. Ennyi! Szem és test nem marad szárazon, az tuti.

A Rajkó zenakar fellépése is hasonló érzéseket fog kiváltani a közönségből. A Duna hullámain című előadás az Agria Nyári Játékok szervezésében jött létre és nagyon jónak ígérkezik. A jegyek 3000 és 3500 Ft értékben kaphatóak. Annyi változás van az előzőekhez képest, hogy jó idő esetén az Egri Vár lesz a helyszín és nem a körcsarnok.

Egy nagyszerű színházi előadás a Kis-Dobó téren az Egri Pinceszínház zárt körű társulat prezentálásban. A SzeLaVí címet viselő színházi darab bemutatójára este 20 óra 30 perckor kerül sor. Jegyek 3500 Ft-ért kaphatóak a Kis-Dobó téren és a Senator-házban. Amennyiben valaki vacsorával egybekötve szeretné megtekinteni Gregg Opelka: C' EST LA VIE (SZELAVI) - Utánozhatatlan utánzatok című darabjának feldolgozását, az érdeklődjön a helyszínen található vendéglátóhelyeken. Tatár Gabi színésznő és Szegváry Menyhért rendező itt és itt mesél a darabról. Mit is lehet erre mondani? Így van. Szívből ajánlom mindenkinek! És hogy a következő előadás szombaton lesz, majd még három alkalommal augusztus végén is jelentkezik az Egri Pinceszínház.

Ennyit a hétközre, nem hinném, hogy nincsen miből választani. Aki még szeretne további programokat és infókat küldeni, annak az Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges. címet tudom elárulni. Vagy esetleg a facebook oldalhoz is lehet csatlakozni, emellett a twitteres tartalmak is elérhetőek. A hírlevélre a főoldalon van lehetőség feliratkozni. Hajár!

Szép hetet és kiváló programokat kívánok most is!

:)

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.