Frissítve: 2018 Jan 24. 07:12
A+ A A-

Részletes program: Szépasszonyvölgy Weekend – A Szüret

SZÉPASSZONYVÖLGY WEEKEND - A SZÜRET
2017. szeptember 8-10.

Egerben, a történelmi Egri borvidék központjában az év egyik legfontosabb eseménye a szüret, ennek hivatalos kezdete minden évben egy igazi ünnep, nagyszabású esemény. Különösen igaz ez az ország egyik legrégebbi és talán legismertebb pincesorán, a Szépasszonyvölgyben, ahol 1774-ben vájták az első borospincéket a riolittufába. A szüret hagyománya is ennek megfelelően több száz éves, amelyet idén is felelevenítenek a borvidék hegyközségei, a Szépasszony-völgyi pincetulajdonosok, vendéglősök és a völgy rendezvényközpontja, a Márai Látogatóközpont. 2017. szeptemberében Eger Megyei Jogú Város, a Média Eger Kft. KULTURMA csoportja, a Szépasszonyvölgyi Vendégvárók Egyesülete összefogásával kerül megrendezésre a Szépasszonyvölgy Weekend – A Szüret.

A kiváló borok, a friss must, a hagyományos szüreti ételek kóstolgatása közben színpadi programok, színházi előadás, koncertek, pódiumbeszélgetések valamint színes gyermekprogramok szórakoztatják az ez alkalomra különleges díszekbe és fényekbe öltöztetett völgy látogatóit. A pincék színes és izgalmas szüreti játokokkal, Heves megye Napján a testvérmegyék Székelyföld Gyöngyszemei programmal: népművészeti forgataggal, táncházzal és kézműves bemutatókkal várják az érdeklődőket.

A részletes program:

SZEPTEMBER 8. PÉNTEK
Márai Központ
19.30 Benght Ahlfors: Színházkomédia – vígjáték két részben
Rendező: Koltai Róbert, szereplők: Ivancsics Ilona és Színtársai
Jegyárak: elővételben 1990 Ft, a helyszínen 2500 Ft
(Jegyek elővételben a Tourinform Irodában és a www.tixa.hu-n vásárolhatók.)
A darab a színházi világ mindennapjaiba kalauzolja a nézőket. Egy vidéki társulat premier előtti munkáját mutatja be. A kapkodó próbafolyamat feszültségeit, a vezetők, alkotók, színészek harcait, kompromisszumait, sikertelenségeit és a boldog beteljesülés pillanatait rengeteg humorral, helyzet- és jellemkomikummal, mély, alapos környezet- és emberismerettel tarkítva. Az előadásban Ivancsics Ilona mellett Kertész Péter, Farkasházi Réka, Nemcsók Nóra, Szirtes Balázs, Nagy Enikő, Király Adrián, Szalma Tamás és Ábrahám Edit játszik.

Szépasszonyvölgy Színpad
18.00 Megnyitó - A szüreti koszorú átadása – Szőlőáldás - A szüret kihirdetése
21.30 Compact Disco
A Compact Disco az eurovíziós szereplés után is lendületben maradt. The Storm címmel megjelent albuma érett zenei látásmódról tesz bizonyságot, és tempós, slágeres dallamokkal ajándékozza meg lelkes hazai és külföldi rajongóikat. A fiúkhoz 2013 őszén csatlakozott Lahucsky Kriszta gitáros, aki azóta a zenekar állandó vendégzenésze, így Török Emese dobossal már két hölgy kíséretében koncerteznek. Műsoruk egyszerre diszkó és elektro, ugyanakkor koncert és parti is.

SZEPTEMBER 9. SZOMBAT
Márai Központ
20.00 Charlie Band koncert
Horváth Károly, ismertebb nevén Charlie, Liszt-díjas magyar énekes, könnyűzenész, a rock, jazz, blues, funky jellegzetes rekedt hangú előadóművésze. Eredetileg balett táncosnak készült, később még színészként is feltűnt, és színházban is szerepelt. Székesfehérvári gimnazista évei során alapította első rockegyüttesét.
Jegyárak: elővételben 2990 Ft, a helyszínen 4000 Ft
(Jegyek elővételben a Tourinform Irodában és a www.tixa.hu-n vásárolhatók.)
Kapunyitás: 19.00

Szépasszonyvölgy-színpad
16.00 Heves Megye Napja, Székelyföld Gyöngyszemei rendezvény megnyitója a három megye képviselőinek közreműködésével; vendégünk Hargita és Kovászna megye.
16.15 „Heves Megye Nagykövete” díjak átadása
16.30 Zugtánc Néptánccsoport – felcsíki és mezőségi táncok előadása
17.45 Égvilág – népzenei, szabad zenei koncert
19.00 Ineffable – jazz átdolgozások
22.00 Cimbaliand feat. Danics Dóra
“A népzene tehát a természet tüneménye” - mondta Bartók, és ez az állítás a mai világban is megállja a helyét, vallják a Cimbaliband tagjai. Zenéjükben a modern kelet európai életérzés keveredik a népzenével, viszont mindez természetes formában történik, mert ők egy igazi “multikulti” zenekar. Zenéjük forrásai különböző helyekről fakadnak: magyar népzene, klasszikus zene, jazz, balkáni népzene, rock’n’roll, de két dolog mégis összetartja a bandát, a barátság, és egy igazi varázslatos magyar hangszer: a cimbalom.

A pincékben:
Könnyed borhoz könnyed beszélgetések / Téma: Hagyományok

13.00 Dáni Ildikó, kürtőskalács készítő - az igazi székely kürtős, mint a Székelyföld szimbólum értékű ünnepi és vásári süteménye - Juhász Péter Pincészet
13.30 Ségercz Ferenc, zenész - székely népzenei hagyományból áthozott hangszer és hangszerhasználat - Sike Pincészet
14.00 Antal Csanád, népzenész - A népzene - Ostorosbor Pince
14.30 Berzeviczy-Fehér Jánosné, a népművészet mestere, Csokonai- és Király Zsiga-díjas népi iparművész¬ - viseletek, amelyek a múltból merítenek, de a mának szólnak - Petrény Winery
15.00 Dr. Lőrincz György, borász, Egri Borút Egyesület elnöke - Borkészítés hagyománya - Kedves Bisztró

10.00-18-00
Székelyföld Gyöngyszemei népművészeti forgatag: kézművesek bemutatója: bútorfestő, szőtteskészítő, szalmafonó, székely könyvtár, székelység története könyvbemutató, Székelyföld értékeinek bemutatása, székely termékek bemutatója és kóstolója: kürtőskalács, borvíz, Etédi szilvapálinka, lekvárok, szörpök, pityókás házi kenyér, képzőművészeti kiállítások: Szent László legenda falképei, Tájak és emberek – fotókiállítás a Hargita Megyei Kulturális Központ anyagából, Oroszhegyi szilvanapos kiállítás

SZEPTEMBER 10. VASÁRNAP
Szépasszonyvölgy Színpad
10.15 Farkasházi Réka és a tintanyúl
A Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar fő küldetése a kortárs versek népszerűsítése - hogy a gyerekek a családjukkal együtt éljék át az élményt, amit az élő zene varázsa ad. “Kizökkenünk a megszokott kerékvágásból, álarc és jelmez nélkül bújunk Sárkány vagy Tündér bőrbe. Úgy szerzünk új ismereteket, hogy észre sem vesszük.” Az interaktív koncerten Réka és a gyerekek egy elkóborolt tündér keresésére indulnak. Útközben varázslényekkel találkoznak, és megismerhetik Csöpp Katát, a tengerek lányát.

Szombaton és vasárnap 10.00-18.00 Hagyományőrző Népi Ügyességi Játszótér, Csúzlizda

Mindhárom napon szüreti játékok a pincékben:
Lopótök játék, Kiss Pincészet 14-es pince
Szüretszelfi, Molnár László 16-os pince
Mini keresztrejtvény, Farsang Pincészet 27-es pince
Zsákbamacska, Ostorosbor Pince 33-as pince
Szüretszelfi, Kiss Krisztina Pincészete 37-es pince
Szőlőrakodás, Juhász Péter Pincészete 40-es pince
Kvízjáték, Sike Pince 43-as pince
Dugózsonglőr, Hagymási Pincészet 45-ös pince
Célzóbajnok, Tóth Ferenc Pincészete 46-os pince
Célba dobás, Petrény Winery 47-es pince
Illatjáték, Kedves Bisztró
Célba dobás, Édeskert Étterem
Szüreti ételkvíz, Butykos Vendéglő
 

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.